Maisto rijimo varžybos: kur ir kaip tiek lenda?

Pasirodo, maisto rijimo konkursuose dalyvaujančių asmenų skrandžiai yra kitokie nei paprastų mirtingųjų. Tai byloja Pensilvanijos universitetinės ligoninės Skrandžio ir žarnyno radiologijos skyriaus vedėjo Marko Levino (Marc Levine) eksperimento rezultatai.

Mokslininkas eksperimento metu pastebėjo, jog rijimo turnyruose dalyvaujančiųjų skrandžiai konkursų metu geba plėstis nelyginant balionai.

M. Levinas ištyrė į planetos TOP 10 patenkantį profesionalų maisto rijiką ir už jį 22 kg sunkesnį bei 10 cm aukštesnį kitą žmogų. Abiejų asmenų buvo paprašyta pasigalynėti dešrainių rijimo dvikovoje. Jos metu abiejų vyriškių skrandžius ir pilvus M. Levinas tiesiogiai stebėjo rentgenografijos įrenginiais.

Gydytojas netruko pastebėti šį tą neįprasto. Net ir būdamas tuščias, mūsų skrandis – tiksliau, visas virškinimo traktas – atlieka banguojamojo pobūdžio raumenų susitraukimus, vadinamus peristaltika. Tokie judesiai stumia maistą virškinamuoju traktu.

Tačiau rijimo profesionalu skrandyje ir visame virškinimo trakte peristaltinių judesių praktiškai nebuvo. Neprofesionalas dvikovos metu įveikė tik septynis dešrainius – jo skrandis buvo pilnas. O štai profesionalas darbavosi nepalyginamai didesnėmis apsukomis: per 10 minučių jis spėjo suryti 36 dešrainius. Po to M. Levinas paprašė jį liautis.

Rentgenograma parodė, jog profesionalaus rijiko skrandis išsipūtė tiek, jog užėmė didžiąją dalį viršutinės pilvo ertmės. Tačiau jokių peristaltinių judesių vis tiek nebuvo fiksuojama.

M. Levinas aiškina, jog reguliariai pratinantis suvalgyti daugiau net ir pasiekus sotumo jausmą, profesionalo skrandis prisitaikė ir įgijo sugebėjimą išsiplėsti. Profesionalas rijikas niekada nesijaučia sotus. O nepatirdamas sotumo jausmo, jo skrandis generuoja labai silpnus peristaltinius judesius. Ekspertai šio fenomeno kol kas paaiškinti negali.

   

Facebook komentarai