Mokslinis tyrimas: nuo kokio maisto auga raumenys, o nuo kokio - riebalai

Naujas Upsalos universiteto mokslininkų su žmonėmis atliktas tyrimas patvirtino, kad nuo maiste esančių riebalų rūšies priklauso, ko daugiau priaugsime – lašinių ar raumenų.

Upsalos universiteto mokslininkų tyrimas patvirtino, kad maiste esantys sotieji riebalai (riebūs mėsos produktai, pieno produktai bei tirštesni augaliniai aliejai) žmogaus kūne pagamina daugiau riebalų ir mažiau raumenų nei polinesotieji riebalai (žuvyje, sėklose, riešutuose esantys omega-3 ar omega-6 riebalai). Šis sočiųjų riebalų trūkumas prisideda prie anksčiau įrodytų minusų – cholesterolio lygio kraujyje bei širdies kraujagyslių ligų rizikos didinimo.

Septynias savaites trukusiame tyrime dalyvavo 39 suaugę žmonės, neturintys viršsvorio – kasdien jie papildomai turėdavo suvalgyti po 750 kalorijų daugiau nei reikia žmogui. Dalyviai papildomas kalorijas gaudavo keksiukų pavidalu. Pusė jų buvo kepami, naudojant polinesočiuosius riebalus (saulėgrąžų aliejus), kita pusė – sočiuosius riebalus (palmių aliejus). Išskyrus minėtą skirtumą, abiejų grupių dietos buvo vienodos.

Raumenų masės ir kūno riebalų padidėjimas bei pastarųjų pasiskirstymas buvo išmatuoti, naudojant magnetinio rezonanso tyrimą. Abiejų grupių dalyviai priaugo panašiai svorio. Visgi žmonės, kurie su maistu gaudavo sočiųjų riebalų, sukaupė daugiau riebalų juosmens srityje bei ant vidaus organų, ypač kepenyse. Tuo tarpu polinesočiuosius riebalus su maistu įsisavinę eksperimento dalyviai priaugo beveik triskart daugiau raumenų.

Šio eksperimento rezultatai patvirtina ankstesnių tyrimų išvadas, kad polinesotieji riebalai augaliniuose aliejuose ir riešutuose sumažina tikimybę susirgti įvairiomis su nutukimu susijusiomis ligomis. Švedų mokslininkai iškėlė hipotezę, kad tam tikrų ligų, pavyzdžiui, diabeto ar kraujagyslių ligų, rizika labiau priklauso nuo to, kur kaupiasi riebalai nei kiek jų susikaupia.

„Riebalai kepenyse bei pilvo srityje prisideda prie įvairių metabolizmo sutrikimų, tad mūsų tyrimo rezultatai yra svarbūs žmonėms sergantiems tokiomis ligomis kaip diabetas,“ – aiškina eksperimentą atlikusios mokslininkų grupės vadovas docentas Ulfas Riserus.

Upsalos universiteto mokslininkai pastebėjo, kad sočiųjų riebalų perteklius maiste „įjungia“ tam tikrus genus riebaliniuose audiniuose – dėl to pilvo srityje daugėja riebalų bei organizme sutrinka insulino gamybą reguliuojanti funkcija. Tuo tarpu polinesotieji riebalai „įjungia“ genus, kurie sumažina riebalų kaupimą kūne bei pagerina cukraus metabolizmą. Nors tokioms įžvalgoms patvirtinti reikės papildomų tyrimų, šis švedų mokslininkų tyrimas leis pasistūmėti į priekį, kuriant vaistus bei prevencines priemones žmonėms linkusiems sirgti su nutukimu susijusiomis ligomis.

   

Facebook komentarai